Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár

Líceum

Magyarország, Eger, Látnivalók

Líceum

Eger, Magyarország, Látnivalók
  • Cím: 3300 Eger, Eszterházy tér
  • Telefon: 06 36 520-400

Az egri líceumot Barkóczy Ferenc püspök kezdte építtetni 1761-ben, hogy itt helyezze el az általa alapítani kívánt egyetemet. Az első terveket Josef Ignaz Gerl készítette. 

Amikor Barkóczy hercegprímás lett, a püspöki székben Eszterházy Károly követte, aki egy második szintet is terveztetett az épületre. Később Eszterházy egy második emeletet is akart terveztetni, ezt azonban Gerl nehezményezte, emiatt a püspök elvette tőle a feladatot, és a terveket Fellner Jakab készítette el. A líceum felépítéséhez több mint húsz év kellett.

Eszterházy az építkezést végig felügyelte, ha szükséges volt, magánvagyonából pótolta a hiányt. Az eredeti terveket többször is megváltoztatta, és maga felügyelte a belső kiképzés kialakítását és a freskók festését is. A mennyezeti freskót Franz Sigrist, osztrák festő készítette. A kép a tervezett négy egyetemi fakultázst szimbolizálja.

Az épület keleti részén található az Egri csillagda, amelynek teraszáról gyönyörű kilátás nyílik. A déli oldalon pedig a Főegyházmegyei Könyvtár kapott helyet, amelyben 162 800 kiadvány található 30 nyelven.

Az épületet papneveldének, tanítóképzőnek, jogakadémiának, egyházi nyomdának és rajziskolának is használták. Jelenleg főiskolának ad otthont.Líceum
Eger, Magyarország
Copyright: epiteszforum.hu   Forrás: epiteszforum.hu

Egeri Látnivalók


0 hozzászólás

Írj Te is hozzászólást, mondd el véleményedet a helyről!
Csatlakozz! és írd meg véleményedet!